SMENAJ



SMENAJ - Expozitie de fotografie de grup 

21 de fotografii realizate cu aparat Smena si film FOMAPAN.

Un eveniment "Proiect Hol".

Expun:
Dorel Gaina

 Voicu Bojan
Lehel Makara
Istvan Feleki
Preda Ailincai
Crina Prida
 
Cipriani

Bonus - lansare de carte:

Brooks JENSEN - DESPRE FOTOGRAFIE, CU DRAGOSTE
  - reflecţii personale asupra imaginii, creativităţii şi artei în general

Când am citit acum câţiva ani această carte, am avut senzaţia unei iluminări interioare. Am înţeles pentru prima oară că fotografia nu este tocmai ceea ce credeam eu. Am simţit brusc nevoia unei schimbări radicale de macaz relativ la imaginile mele. După zeci de ani de experienţă, Brooks Jensen nu se rezumă la a prezenta simple eseuri disparate pe tema fotografiei, ci cartea lui este unitară. Vorbeşte despre viziunea, limitele creativităţii şi confuzia cu care se confruntă orice om care creează ceva din nimic, gratuit şi aparent fără vreun scop precis, pentru pura bucurie de a celebra faptul de a vedea lumea. Iată ce spune autorul:

„Nu prea a mai rămas nimic nou sub soare, e drept. Tehnologiile sunt ele noi, dar condiţia umană fundamentală este neschimbată de mii de ani. Cam aceleaşi pasiuni ne guvernează şi pe noi ca pe primul om. Cam cu aceleaşi întrebări ne frământăm şi noi ca şi strămoşii noştri din vremuri imemoriale. Aceasta este şi a fost mereu sursa artei cu A mare: Cine sunt? Unde mă aflu? De ce?”

Editor al prestigioasei reviste americane de fotografie LensWork, Brooks Jensen pune la bătaie în aceste pagini o experienţă semnificativă. Cartea lui este aproape un ghid practic pentru toţi cei care vor să treacă la un alt nivel de înţelegere al imaginilor care ne împresoară în exces, de peste tot. E o carte terapeutică, necesară, iar pe alocuri un duş rece care te obligă să te repoziţionezi. Doar dacă vrei să iei fotografia în serios.
Voicu Bojan, editor Colecţia Diafragma9

Brooks Jensen şi Maureen Gallagher au fondat în 1992 Revista LensWork. În stil clasic american, au pornit totul într‑un garaj, iar joaca lor continuă şi azi. Declaraţia lor editorială este la fel de valabilă şi astăzi: „Punctul focal al revistei noastre îl reprezintă ideile mai degrabă decât imaginile în sine, imaginaţia mai degrabă decât imitaţia, precum şi înţelegerea limitelor fotografiei dincolo de simplul meşteşug”.

LensWork e recunoscută azi pentru încăpăţânarea de a aduce înaintea publicului proiecte fotografice unitare, eseuri şi interviuri, dar mai ales pentru calitatea ireproşabilă a reproducerii fotografiilor. Timp de cinci ani consecutiv a luat premiul Benjamin Franklin pentru cea mai bine tipărită revistă alb negru din lume.
Detalii pe www.lenswork.com şi www.brooksjensenarts.com

Există azi peste tot cărţi, manuale şi workshop-uri care te învaţă cum să fotografiezi. Internetul e plin de surse din care poţi pricepe ce rol au butoanele unui aparat foto, cum să foloseşti diafragma şi care este efectul ei asupra profunzimii de câmp. Toate acestea creează iluzia că în fotografie cheia este una de natură tehnică. Accentul se pune pe „cu ce?” şi pe „cum?”.

Cărţile foto din Colecţia Diafragma9 sunt puţin altfel, fiindcă ele mută acest accent pe „de ce?” şi „încotro?”, discută despre misterul creativităţii, despre pasiune, implicare şi viziune personală. Sunt cărţi care te pot ajuta să ajungi la un nivel superior de înţelegere a fotografiei şi a imaginii în general. Te pot ajuta să deschizi mai bine
ochii. 

 

Simbata, 21 mai 2011, orele 16.30

2 comments:

  1. AnonymousMay 21, 2011

    o sa vin :). abia astept sa ne vedem

    Acuma ma pregatesc de mers la padure cu catelul...

    Manon
    :hug:

    ReplyDelete
  2. I have a 8mm camera (a superb object), and the only film I have found is the fomopan. Did you try yourself?

    ReplyDelete